Végtörlesztés – Mi lesz veled Svájci Frank alapú kölcsön ?

Nem nagyon van olyan az országba aki ne hallott volna a végtörlesztésről. Mindenhol azt hallani, hogy mekkora probléma érte a devizahiteles embereket. Sajnos sokan úgy vették fel ezt a hitelt, hogy nem láttak, illetve nem is láthattak a dolgok mögé, nem tudtak vagy nem akartak számolni ekkora árfolyam változással.

Legtöbben csak azt látták, ami nyilvánvaló volt. A forinthitel kamata jóval magasabb volt, mint egy devizahitelé (svájci frank). Csakhogy nagyon sokan voltak tisztában azzal, hogy mit jelent a devizahitel, hogy egyrészt a bank devizában vetszi fel a pénzt és fizet is vissza, amit azután forintban folyósított az ügyfélnek; az igénylő már itt bukott az üzleten az átváltással keletkezett különbözet miatt. Másrészről az igénylő a hitelt a deviza eladási árán kapta meg, de a törlesztő részleteket már vételi áron kell fizetnie. Akik pedig mindezt tudták és mégis felvették a hitelt kitették magukat az árfolyam ingadozás kockázatának. A forint ugyanis még gyengébb lett (abba ne menjünk bele hogy miért) és a külföldi devizák árai pedig a magasba szöktek (és úgy tűnik ott is maradnak) így tehát, aki deviza alapú hitelt törleszt annak az árfolyam alakulása szabja meg mennyi az aktuális törlesztő részlete.

Ez az árfolyam változás sokakat hozott nagyon kellemetlen helyzetbe. Emberek és vállalkozások vállalták azt, hogy a havi jövedelmükből ki tudnak fizetni túl nagy összegű törlesztő részletet, de nyilván nem a dupláját. Pedig most ez van és épp ezért helyezte a kormány hatályba a végtörlesztésről szóló törvényt.

A végtörlesztés lehetőségével szeptember 29-e óta élhetnek azok a jelzálog alapú devizahitelesek, akik megfelelnek a megszabott feltételeknek. A lehetőség tehát egyaránt vonatkozik a lakás és a szabad felhasználású devizásokra is, amennyiben annak fedezettéül ingatlan szolgál. A végtörlesztés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a devizahitelesek egy összegben fix árfolyamon visszafizethetik a kölcsönt, így nem kell tartaniuk további forintgyengüléstől vagy egyéb árfolyam változástól. Ez azonban nem segítség azoknak az embereknek, akiknek nincs ennyi megtakarítása, hiszen akkor a hitelt másik (immár forint alapú) hitellel váltanák ki (már ha kapnak). A bankoknak sehogy sem jó a végtörlesztés, mivel így eleve elesnek az árfolyamváltozásból származó különbözettől, így nem is igazán kapkodnak, hogy alacsony kamatú forinthitelekkel csábítsák az ügyfeleket, sőt… Ezzel szinten azok járhatnak igazán jól, akiknek egyébként sem okozott gondot a fizetés. Remélhetőleg, még ennek ellenére is rengetegen fognak élni az év végéig a végtörlesztés lehetőségével, ha egyáltalán a feltételek engedik ezt.

Végtörleszthet az, akinek a fix árfolyamon (EUR 250, CHF 180, YPN 2) vagy az alatt folyósították hitelét, szerződését ez év június 30-ig nem mondta fel a bank valamint esetleges gyűjtőszámláján létrejött adósságot rendezi. Fontos azonban, hogy a kérelmek beadási határideje december 30, a beadástól számított 60 napon belül pedig a kérelmezőnek teljesítenie kell az egyösszegű végtörlesztést. A pénzintézetek mindenki kérelmét kötelesek elfogadni, akik a követelményeknek eleget tesznek és az ügyintézést díjmentesen számukra lebonyolítani.

Ezek után várjuk a végtörlesztés 2 –t, amely remélhetőleg több embernek fog kedvezni és több ember tudja teljesíteni a feltételeket.

One Response to “Végtörlesztés – Mi lesz veled Svájci Frank alapú kölcsön ?”

  • Nagy Zoltánné says:

    Igen ez szép és jó,csak azt felejtette el az állam,hogy miböl végtörlesszen az ember,hiszen ha valaki,svájci alapu hitelt vett fel,azt törleszteni is kellet.Sajnos,a bankok nemúgy álnak a dolgokhoz.És mit tud az ember tenni.A férjem elment,hogy segítségét kérje a bankbol,szinte szóba se áltak vele,és mikor már nem bírták elviselni,akkor azt mondták,ha kifizeti az elmaradást,akkor mehet kérni.Könyörgöm,a semmiböl.Mindenki tudja,mi van Magyarországon,vagy a világba.Én úgy gondolom,ez mind spekuláció,itt is a szegény ember bőrét húzzák,és nem a gazdagét.8 millió után 16 milliót vissza fizetni,nem minden,és még hol van a törlesztés vége.Ha még egy válság közbe jön,akkor már milliárdokat kell vissza fizetni?Á ugyan kérem,aki nem tud számolni,az is látja,mi ez.Üdvözlettel.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker