Személyi Kölcsön Külföldön Dolgozóknak

Egyre gyakrabban felmerül a kérdés, ha külföldön dolgozik valaki, akkor van-e lehetősége személyi kölcsönt felvenni. Ez az eset kicsit körülményes lehet, mivel nehezebben tudnak a bankok külföldi munkavállalást ellenőrizni. Alapjában véve négy megoldás jöhet szóba.

 

Hitelt külföldi munkaigazolással

eur-neked

A legoptimálisabb eset, ha a bank (és/vagy közvetítő) hajlandó és foglalkozik ezzel a speciális esettel és hajlandó megvizsgálni, hogy hitel képes-e a munkavállaló.
Ekkor is számtalan kritériumnak kell meg fellelni:

  • Legyen elég hosszú a munkaviszony, ez általában min. 6 hónapot jelent
  • A 18. életév betöltése itt is alap dolognak számít, ugyanakkor sok esetben nem biztosabb, ha valaki már betöltötte a 22-24. életévet.
  • Szükséges egy 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás
  • Természetesen a magyar állampolgársághoz kapcsolódó hivatalos személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány vagy útlevél (opcionálisan), adóigazolvány, stb).
  • Utolsó 2-3 havi folyószámla kivonat, ahova a munkáltató utalja a fizetésünket
  • Befizetett közüzemi számla igazolások

Ha mindennek eleget tudunk tenni és megfelelünk, akkor a kinti jövedelmünk 5 – 8 szorosát kaphatjuk meg hitelben. Illetve a ilyen kölcsönök esetén a lejárat sokkal rövidebb, ami azt jelenti, hogy max. 7-8 év lehet.

 

Hitelt külföldi munkaigazolással és ingatlan fedezettel

Kicsivel talán könnyebb a helyzet, ha tudunk felmutatni ingatlant. Ez lehet a saját tulajdonunk, de lehet ismerős, rokon tulajdona is (ha hajlandó belemenni az ingatlan fedezetbe). Ebben az esetben is szükségesek a fentebbi kritériumok teljesítése, de ebben az esetben nagyobb mértékű hitellel számolhatunk és kicsivel hosszabb lejárattal.

 

Hitel külföldön

Olykor egyszerűbb lehet ha a kölcsönt külföldön próbáljuk meg felvenni, ott ahol a munkáltató jelenleg is dolgozik. Ebben az esetben is kérhetnek ingatlan fedezetet vagy kezest. Illetve sajnos probléma lehet, ha munkavállaló nem annak az országnak az állampolgára. De ez országonként és bankonkét is nagyon változhat, érdemes lehet körbejárni.

 

Nincs hitel

Sajnos előfordulhat olyan helyzet, hogy a pénzintézet nem áll szóba a külföldi munkavállalóval. Illetve mégis szóba áll, a munkavállaló nem tudja teljesíteni a kritériumokat. Ebben az esetben esetleg próbálkozhatunk rugalmasabb országok bankjaiban  Pl.: osztrák bankban.

 

Végső soron elmondható, hogy bár nem lehetetlen vállalkozás hitelt felvenni külföldi munkás ként, de olykor mégis csak nehezebb vagy ha a fizetésünkhöz képest jóval nagyobb  a felvenni kívánt összeg, akkor nem ússzuk meg a kezest vagy ingatlan bevonását.

Comments are closed.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker