Hitelplafon-rendelet, vagyis Szigorodik a Hitelfelvétel 2010. Márciustól

A gazdasági helyzettől függetlenül az emberek nagy részének kölcsönre van szüksége ahhoz, hogy saját házat tudjon venni vagy  önálló életbe kezdhessen. Eddig is számos feltételnek kellett megfelelni a hitel felvételéhez, ezek azonban nagymértékben szigorodtak 2010. március eleje óta!Eddig a svájci frank alapú hitelek feltételei voltak kedvezőbbek és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel – aztán később derül ki hogy mennyire is volt kedvező a kedvező! A szigorítás után viszont a forint alapú hitelek kerülnek előtérbe.

2010. Március 1-től lépett életbe a kormány hitelplafon-rendelete, amely szabályozza az ingatlan jelzáloghitelek mértékét, ill. a gépjármű hitelezést. A rendelet kedvez a forint alapú hiteleknek és erőteljesen háttérbe szorítja a deviza, pl.: svájci frank alapú hiteleket.
A módosítás lényege, hogy a felvenni kívánt hitel összege a fedezetül szolgáló ingatlan / ingatlanok értékének 75 %-a is lehet, ha a forint alapú hitelt választjuk.
Az euró alapú hitelnél ez az összeg 60 %, míg a svájci frank esetében mindösszesen max. 45 % lehet! Ez nagy visszaesést eredményez az eddig közkedvelt és gyakran felvett svájci frank alapú hiteleknek, mivel pl.: egy 15 MFt értékű ház vásárlásához a forint alapú hitelnél elegendő 3,75 MFt önerő, míg a CHF alapú hitelnél 8.25 MFt saját tőkére van szükség!

Ma mikor sorra szűnnek meg a munkahelyek és nagy a bizonytalanság a még meglévők körében is, valószínű, hogy többen lesznek, akik a kevesebb önerő szükségessége miatt a forint alapú hitelt fogják tudni igénybe venni, de biztosan lesznek, akik megtehetik, hogy a magasabb önerőt is bevállalhatják, és hogy hosszú távon melyik hitel is a legkedvezőbb, az mindig a végén derül ki. Mert ami ma előnyösnek látszik, nem biztos, hogy holnap is az marad.

Változnak a gépjármű hitelezés szabályai is. Mértéke a lakossági hitelekhez hasonlóan alakul, szintén a forint alapú hitelek lesznek a legkedvezőbbek, míg a deviza alapú itt is a háttérbe szorul. A gépkocsi hitelek futamideje is megváltozik, azaz max.: 84 hónap lehet. Ez a szigorítás valószínű, hogy visszaveti a gépjármű keresletet, mivel jóval kevesebben lesznek, akik megfelelnek a szigorított feltételeknek!
A kormányrendelet következő szakasza 2010. 06.11-től lép hatályba, mely további szigorításokat, feltételeket fog kikötni.

Comments are closed.

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker